Tu poți fi primăvara ta

Tu poți fi primăvara ta

Respectul faţă de oamenii din jur nu mai reprezintă o valoare atât de importantă pentru noua generație.
Articol apărut în Revista Cariere

Ne-am obișnuit să tot auzim această “frază-tip”. Așa cum, în tânărul lor trecut, și generațiile mai în vârstă de acum o auzeau. Se zice că valorile sunt moștenite de la părinți. Că, tocmai de aceea, secretul – dacă se poate numi așa, este să prețuim ce avem. Și, în fond, tu ești cea, sau cel care învață să descoperi energia, frumusețea și, în același timp, lipsurile tale.

Acele life lessons înmănuncheate în “faimoșii” cei șapte ani de acasă, poate că nu oferă tuturor un zbor lin. Dar cu siguranță dăruiesc aptitudinile necesare pentru a fi om. Cei șapte ani de acasă constituie, mai mult decât istoric și comportament, o situație.

Valorile noastre culturale, dobândite de la părinții noștri, care le rândul lor le-au primit de la părinții lor, sunt extrem de importante. Deoarece reprezintă o mare parte din ceea ce suntem noi cu adevărat
– spune psihologul și trainer-ul Lenke Iuhoș

Bun, dar care este acel secret pentru a păstra cât de cât intacte aceste valori? „Secretul este să prețuim ce avem, dar să fim deschiși la valorile altora, deoarece doar așa vom deveni mai bogați sufletește și cultural”.

Viața este mult prea frumoasă

Înțelegem de aici că e bine să ne respectăm, să nu fim cârcotași etc., pe cât posibil. “Nu-i judeca pe alţii pentru lucruri pe care nu le pot controla şi care nu ţin de ei”, mai adaugă Lenke Iuhoș. “Oamenii trebuie apreciați din perspectiva realizărilor personale. Este nedrept să judecăm un om nu datorită lucrurilor bune pe care le are și pe care le poate împărtăși cu noi, ci pentru lucrurile pe care nu le-a putut controla”.

Viața este mult prea frumoasă ca să o irosim pe lucruri total nedrepte, când putem în același timp să devenim mai deschiși, mai curioși la elementele care ne diferențiază față de ceilalați, să le îmbrățisăm și chiar să le însușim în setul nostru de valori. Nu avem cum să sărăcim din asta, din contră!”, conchide psihologul. Mai aflăm că, abilitățile noastre, toate înnăscute, sunt ca niște ingrediente, care dau savoarea a ceea ce putem face. Prin urmare, metaforizând, putem fi o primăvară veșnică, fără ca nimic să ne atingă. Imposibil, dar…

Fără un model anume

”A fi tu înseamnă sinceritatea aceea umană cu care te naști și, în același timp, naivitate. Dacă ai capacitatea ca om să-ți găsești punctul forte pe drumul vieții tale, atunci ești tu. Trăind într-un mediu mai ocrotit, mai spiritual, de multe ori nu am înțeles răutatea sau disperarea oamenilor. Eu, spre exemplu, de copilă, am simțit că în viață poți fi tu la orice vârstă, fără un model anume. Eu întotdeauna mi-am simțit în sânge ceea ce vreau să fac, am simțit primăvara mea”, mărturisește Lenke Iuhoș.

De foarte multe ori alergăm după lucruri inutile, care nu ne aduc nici o valoare în viaţă. Trebuie să fim atenţi când ne alegem pasiunile şi interesele. Pentru că obiceiurile sunt cele care ne transformă şi ne ajută să devenim ceea ne dorim. Este despre noi și despre tu.