Seria Hai în Sat la Operă la final

Seria Hai în Sat la Operă la final

Cu sentimente amestecate. Duminică, 24 februarie, am prezentat ultimul spectacol din seria Hai în Sat la Operă. Sunt tristă că a fost ultima, bucuroasă că au fost zece.

În ultima zi am simţit mireasma vizitatorilor şi localnicilor Baciului, oameni dornici de muzică. Să vezi, să simţi cum se umple fiecare scaun din Casa de Cultură, să percepi cuvintele ascunse pe fața vizitatorilor, e un miracol. Scena dă loc acestor comunicări care se pot trăi doar de cei care trăiesc momentul. Aşa a fost şi la ultima ediţie a evenimentului Hai la în Sat la Operă:

Clipe parfumate de cultură

Da, se poate şi în sat. Satul are deschidere la cultură, educaţie, la divertisment, la artă. O duminică minunată a dat viaţă ultimei prezenţe a proiectului Hai în Sat la Operă. Eveniment care a ajuns în 10 localităţi rurale din jurul Clujului. Astfel, ieri am ajuns la Baciu, o localitate atent selecţionată, cu oameni frumoşi care doresc să se hrănească cu o noutate ca opera în sat.

Am prezentat cu drag un eveniment unic din România, care azi a ajuns şi aici, să bucure mintea şi sufletul spectatorilor. Artiştii s-au pregătit cu drag şi entuziasm pentru acest eveniment. Ei sunt oamenii care aduc în viaţa sătenilor trăiri calde prin canţonete, arii de operă, duete din operele cele mai cunoscute.

Am primit zâmbete, am dăruit căldură.
Am primit aplauze, am dăruit muzică.
Am primit acceptare, am dăruit starea de bine.

Ca prezentatoare a evenimentului am îmbrăcat straie locale vechi și de 150 de ani la Viștea, Sâncraiu, Mera și Baciu.

Vă mulţumim, că aţi fost alături de noi!

Hai în Sat la Operă este un proiect cultural unic în România, care duce opera în sate. Motto-ul proiectului „viața dincolo de oraș”, este remarcabil de adevărat. Oamenii satelor doresc să aibă acces la cultură. Absorb cu drag și voie bună clipele parfumate de muzică. Clipe cu ritm, pline de eleganță, aduse chiar de către artiștii Operei.

Asociația Culturală Hai în Sat, un ONG care își asumă misiunea de a contribui la culturalizarea şi educarea tinerilor din comunităţile rurale și la revitalizarea satului, a demarat un proiect prin care organizeză spectacole de operă în zece sate din județul Cluj. Datele culese de Institutul Național de Statistică spun că 85% dintre românii care trăiesc în mediul rural nu au fost niciodată la teatru sau la operă.

Hai în sat la Operă este o inițiativă din cadrul programului În stare de bine, derulat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul și la inițiativa Kaufland România.