Oboseala copiilor
Oboseala nervoasă la copii este legată de reușită. Presiunea continuă spre succes într-un timp limitat.
Exigențele adulților împing organismul copilului până la epuizarea resurselor interni, printr-o dorință cât de simplă, atât de dăunătoare copilului: perfecționsmul. A fi perfect este o cerință irealizabilă. Totuși, de nenumerate ori este cerută constant mai ales la cumulul multor informații, reușita academică clară la cele mai multe materii școlare, în paralel cu o ținută impecabilă de energie și devotament la activități extrașcolare, sau de ce nu, sarcini domestice. Acesta descrie o parte din așteptări deloc ușoare și necondamnabile venite din diferite surse.
Copilul trage de el, le face, tace și le face, la un moment dat tace și nu le mai face.
Apare schimbarea, oboseala. Schimbarea în cazul în care nu e înțeleasă e de multe ori mai mult criticată. Așa se atacă direct sistemul de autovalorificare a eului unei persoane, cel numit stima de sine. În momentul în care se observă locatarul nedorit al organismului, oboseala, ar fi bine să fie recunoscut de adulți. Copilul spune, arată că nu îi este bine, astfel cere ajutorul din partea acelor adulți care decid asupra lui ce e bine să facă.
Semnele persistente arată că nu își mai poate reface forțele, trezirea este greoaie, după maxim o oră de activitate de orice fel, copilul se simte obosit. În ciuda faptului că în timpul zilei este foarte obosit, seara la orele de culcare apar dificultăți de adormire. Aceste semne psihosomatice sunt acompaniate de elemente emoțional-cognitive deficitare, neobișnuite: copilul este iritabil, gândește greșit, nu mai are umor, nu mai are încredere în el, mai precis în ceea ce știe, ceea ce poate să facă. Sunt semne vizibile pentru oricine. La astfel de semne evidente, fără nicio ezitare se recomandă efectuarea unor investigații medicale, inclusiv consult de specialitate psihologică, deoarece starea de oboseală pornește alte dificultăți psiho-emoționale care pot scăpa de sub control.
Starea de oboseală cronică este alimentată de o perioadă lungă de timp, 3-6 luni de lipsa de conștientizare a propriilor merite, de lipsa de recunoaștere din partea semenilor, a celor ierarhic superiori.
În această stare de oboseală apar trei componente mentale care suferă modificări profunde:
- Epuizarea – care stagnează în urma unui efort mare
- Cursa continuă fără măsură – oprește relaxarea activă iar la un moment dat apar acele gânduri de auto-învinovățire că și-a permis să se relaxeze în ciuda faptului că are alte scopuri de atins
- Plictiseala – care face ca persoana să facă o muncă monotonă, fără sens și plăcere