Cum poți să transmiți energie echipei pe care o conduci

Cum poți să transmiți energie echipei pe care o conduci

Conducerea, puterea, se absoarbe pretudindeni unde oamenii sunt reuniți pentru scopurile unei companii. Un lider este cel care arată direcția optimă pentru schimbare, iar acțiunea pe care o face constant este conducerea: prevede, decide, coordonează și controlează rezultatele obținute.
Articol preluat de pe Afaceri la cheie

Acel om care îndeplinește aceste atribuții este liderul, care își asumă spontan funcția de conducere. Cea mai importantă caracteristică a poziției în ierarhia unei organizații, liderul are influență asupra grupului, mai ales modificând progresul spre țeluri mai înalte, de formare profesională, nu doar de atingerea unor obiective strict economico-financiare.

Energia fizicului

În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhos, specialist în psihologia organizațională, sexul, vârsta, constituția fizică, înfățișarea sunt indicatori care pun în lumină valoarea liderului unei organizații. Studiile asupra comporamentului organizațional arată că indicatorii fizici priviți în limitele normalității nu constituie însă factori de diferențiere netă în ceea ce privește reușita profesională. Mai mult, statisticile arată că femeia-lider se afirmă mai ușor în grupuri contituite din femei, iar în grupurile formate din bărbați, cel mai vârstnic dintre ei se bucură de autoritate.

Acești indicatori se nuanțează prin stilul de conducere, statistic, bărbații sunt mai energici și mai rezistenți la efort și/sau presiuni, decât femeile. Totuși, diferențele de sex nu au treabă cu reușita în carieră, iar acest lucru se poate vedea tot mai clar în societatea modernă, unde tot mai multe femei ocupă cu succes funcții de top management. În grupul bărbaților, cel mai vârstnic are autoritate, iar în grupul femeilor, cea mai tânără se afirmă mai accentuat. Înaintarea în vârstă aduce cu el scăderea flexibilității. În același timp, modul de prezentare, prestanța, culorile neutre schimbate cu culori vii își pun amprenta asupra grupului,
– explică psihologul Lenke Iuhoş

Energia psihicului

Specialistul afirmă că există o corelație între succesul conducerii și însușirile personale asociate cu activismul mental, cognitiv. Energia liderului se observă în momentele de criză, are capacitatea de a lua decizii pornind de la un nămar restrâns care l-ar putea privilegia în rezolvarea problemelor.

„Aptitudinile și trăsăturile psihologice, dacă sunt focalizate pe organizație, pe principiul “atunci și acolo”, liderul cu siguranță exercită cu succes actul de conducere. Paradigma “aici și acum” îl face pe manager prezent în viața organizației și atunci când nu e fizic acolo. În cazul în care aceste elemente cognitive sunt însuflețite de rezistență la frustrare, șeful, managerul, directorul sau liderul va fi un om iubit de membrii organizației. Actul de conducere sugerează personalitatea liderului. Energia e dată prin activarea dinamismului, tendinței spre activare, prin spiritul de inițiativă, însușiri de personalitate etc. Forța psihică este generatoare de viață pentru lider, așadar la aceasta se adaugă rezistența la solicitări, implicare, perseverență și rezistența continuă la frustrare”, afirmă psihologul Lenke Iuhoș.

Energia vorbelor

“O aptitudine specifică alături de competența profesională este aptitudinea verbală. Studiile arată că vorbele ating și ele, efectul lor pot avea repercusiuni pe termen mediu sau chiar lung. Aptitudinile de orator și fluența verbală reprezintă capacitatea de a lua cuvântul în grup la momentul necesar, fără o fluiditate verbală goală, fără a transmite informații golite de sens și motivație. Spui și totuși nu spui nimic, această conduită scade randamentul organizației, membrilor ei, care au nevoie să fie inspirați, nu plictisiți”, conchide psihologul.