Cum este „stresul parental” când începe școala? Iată câteva sfaturi pentru a fi alături de copilul tău!
În câteva zile începe școala. Școala vine cu presiune, cere timp, resurse, ai un program încărcat, iar copilul tău e schimbat de o nouă situație: de a fi școlar mic. Dacă și tu te simți în această situație, atunci și tu te-ai întâlnit cu fenomenul numit „stres parental”.
Statutul de părinte a şcolarului aduce schimbări pozitive în viaţa fiecărui adult, dar şi o reponsabilitate imensă pentru părinţi, care vor fi nevoiţi să îşi reorganizeze programul în funcţie de solicitările, nevoile şi dorinţele copilului. Tot mai mulţi părinţi ajung să apeleze la sprijin, din cauza a ceea ce putem numi stres parental.
Cum se manifestă “stresul parental”?
Stresul parental se recunoaşte prin faptul că părintele simte că viaţa lui s-a schimbat, nu mai e ca înainte, e depăşit de situaţie, resursele financiare nu sunt de ajuns, nu are timp de propria persoană, vrea să evadeze din rolul de părinte şi are tendinţa de a se „răzbuna“ pe copil pentru aceste neajunsuri.
Un copil cu un părinte stresat poate dezvolta comportamente de copil agitat, un copil morocănos, plânge foarte uşor şi mai des decât alţi copii, nimic nu îi este pe plac, nu îi place nicio haină sau spaţiu de joacă, nu doarme bine, nu are poftă de mâncare sau chiar mănâncă foarte mult pentru a se autolinişti. Foloseşte-ţi înţelepciunea părintească!
Cum combatem stresul parental?
Adaptarea la situațiile noi necesită prezența unor factori protectivi, care întăresc miraculos depășirea situațiilor în neputință, iar cel mai important factor este suportul: o familie armonioasă cu relații bune în cuplu, prezența familiei extinse: bunici etc. Vă recomand să respectăm următoarele principii pentru a ne feri de stresul parental, fenomen din ce în ce mai răspândit în familiile din România:
- Să acceptăm când copilul nu este într-o situaţie de dependență de părinte
- Să fim un părinte flexibil/open mind
- Să putem să îi dăm libertate în alegere propriului copil
- Să încercăm să ne adaptăm, văzând situațiile din viaţa noastră ca pe experiențe pozitive, de formare şi dezvoltare personală şi parentală
- Să lăsăm ca acele conflictele mici, care țin de răspunderea unui părinte, să fie rezolvate de către copil, sub atentă noastră îndrumare. Exemplu: ceartă între copii
- Să acceptăm cum sunt ei și să fim disponibili pentru ei
- Să ne acordăm mai mult timp, să ne relaxăm
Pornind de la solicitările venite de la părinți, am decis să organizez un eveniment open space în Cluj pentru toți părinții care simt că intră în etapa lor de viață câteva soluții practice, pe care le pot utiliza în momente neașteptate. Până atunci aștept mesajele tale on-line pe acest subiect!